fbpx

Zprávy

Saúdská Arábie bude hostit čínsko-arabský summit během návštěvy Si Ťin-pchinga, tvrdí informační zdroje 

9. prosince plánuje Saúdská Arábie hostit čínsko-arabský summit za účasti čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, uvedli ve středu arabští diplomaté, kteří jsou s plány obeznámeni. 

Podle dvou diplomatů a jednoho dalšího zdroje, který je o návštěvě přímo informován, má Si přijet do Rijádu 7. prosince. 

A to v době, kdy jsou vztahy mezi Saúdskou Arábií a USA napjaté kvůli sporu o dodávky energie a obavám z rostoucího vlivu Číny na Blízkém východě. 

Diplomaté uvedli, že na čínsko-arabské setkání byli pozváni vedoucí představitelé zemí Blízkého východu a severní Afriky. 

Saúdská vládní agentura na žádost o vyjádření k Siově návštěvě a načasování summitu bezprostředně neodpověděla. Čínské ministerstvo zahraničí na dotaz ohledně Siovy cesty též nereagovalo. 

Očekává se, že čínská delegace podepíše desítky dohod a protokolů o spolupráci se zeměmi Perského zálivu a dalšími arabskými státy v oblasti energetiky, bezpečnosti a investic, uvedli diplomaté bez bližších podrobností. 

Saúdský ministr zahraničních věcí Adel al-Džubajr začátkem tohoto měsíce agentuře Reuters oznámil, že prioritou návštěvy bude upevnění obchodních vazeb a posílení regionální bezpečnosti. 

„Míra zastoupení závisí na jednotlivých zemích, očekává se, že se zúčastní řada arabských lídrů, jiní vyšlou alespoň své ministry zahraničí,“ sdělil agentuře Reuters jeden z arabských diplomatů. 

Siova cesta se koná na pozadí napjatých vztahů mezi Washingtonem, Pekingem a Rijádem kvůli rozdílným postojům k lidským právům a ruské invazi na Ukrajinu.  

Navíc se summit koná v době, kdy západní země čelí rostoucí hospodářské konkurenci ze strany Číny, která podle nich využívá svou ekonomickou sílu jako diplomatickou páku. 

Arabské státy z Perského zálivu během uplynulých let posilovaly vazby s Čínou a Ruskem, a to v době, kdy v regionu rostly pochybnosti o závazcích klíčového partnera Spojených států vůči regionu. 

Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty odolávají tlaku ze strany USA, aby si mohly „zvolit stranu“, pokud jde o jejich vztahy s Čínou, která je jejich hlavním obchodním partnerem, a Ruskem, které je dalším členem aliance producentů ropy OPEC+. 


Zdroj: investing.com  

Sdílet

Další zprávy

Stáhněte si e-booky ZDARMA!

ZDARMA

Nejčtenější

Chci zaslat e-booky na můj email

Registrace

Osobní schůzka