fbpx

Zprávy

Evropská komise rozšíří regulaci kryptoměn. Cílem je zabránit vyhýbání se placení daní

Poskytovatelé kryptoměn budou muset podávat informace o kryptoměnových transakcích svých klientů finančním úřadům národních států. Vyplývá to z připravované regulace kryptoměnového trhu, kterou se chystá projednat a předložit Evropská komise.

Připravovaná regulace vychází z mezinárodních standardů a jejím cílem je zabránit kryptoměnovým obchodníkům či poskytovatelům kryptoměn vyhýbat se daňovým povinnostem.

Regulace se bude vztahovat i na kryptoměnové deriváty, stablecoiny nebo takzvané NFT (non-fungible tokens).

„Povinnost informovat o výdělcích plynoucích z investic do kryptoměn pomůže členským státům Evropské unie získat celkový přehled pro účely výběru daní z příjmů,” uvádí se v materiálu, který už příští týden projedná Evropská komise, a který má k dispozici portál CoinDesk.com.

Dalším cílem regulace je možnost ověřovat, že skrze kryptoměnové transakce nejsou obcházeny protiruské sankce.

Právě kryptoměny se po propuknutí války na Ukrajině a zesílení sankcí ze strany Západu vůči Rusku staly oblíbeným prostředkem pro vyvádění majetku ruských oligarchů za hranice.

Regulace mimo jiné počítá s tím, že provozovatelé kryptoměnových platforem budou muset sbírat a ověřovat informace o jejich uživatelích, včetně jména, adresy, údajů o sociálním pojištění nebo dat narození.

Připravovaná pravidla rozšíří současnou regulaci kryptoměn, která je známá jako MiCA. Ta zahrnuje totiž prakticky jen obchodníky s NFT. Komise se bude regulací zabývat na svém jednání 7. prosince, uvádí portál CoinDesk.com.


Zdroj: Schickler, CoinDesk.com

Sdílet

Další zprávy

Stáhněte si e-booky ZDARMA!

ZDARMA

Nejčtenější

Chci zaslat e-booky na můj email

Registrace

Osobní schůzka