fbpx

Zprávy

Výrobce přípravku Ozempic Novo Nordisk investuje 2,3 miliardy dolarů do závodu ve Francii

  • Stavební práce v Chartres již byly zahájeny
  • Výrobce léků zvyšuje výrobu, protože prodej léků na obezitu prudce stoupá
Injekční pera pro přípravek Ozempic se vyrábí ve výrobním závodě společnosti Novo Nordisk v dánském Hillerodu.

Novo Nordisk A/S plánuje investovat 2,1 miliardy eur (2,3 miliardy dolarů) do rozšíření výroby ve Francii, protože se snaží uspokojit rostoucí poptávku po svých vyhledávaných lécích na hubnutí.

Stavební práce na posílení areálu dánské společnosti v Chartres, jihozápadně od Paříže, již začaly, uvedla společnost Novo Nordisk ve svém prohlášení. Investice zvýší kapacitu dietního léku Wegovy a jeho sesterského přípravku na cukrovku s názvem Ozempic.

Společnost Novo Nordisk se předhání ve výstavbě továren a výrobních linek, protože konkurence na trhu s hubnutím, jehož hodnota se odhaduje na 100 miliard dolarů do konce desetiletí, se zintenzivňuje. Pro francouzského prezidenta Emmanuela Macrona je klíčovým ekonomickým cílem zvrátit průmyslový úpadek země.

Sídlo společnosti Novo Nordisk, jejíž design byl inspirován molekulou inzulínu.Fotograf: Carsten Snejbjerg/Bloomberg

Investice více než zdvojnásobí půdorys závodu a vytvoří více než 500 nových pracovních míst, uvedla společnost Novo.

Francouzský prezident Emmanuel Macron navštívil závod společnosti Novo Nordisk v Chartres, aby poblahopřál firmě a jejímu generálnímu řediteli Larsi Fruergaardu Jorgensenovi a podpořil změny, které pod jeho dohledem přinášejí, aby se Francie stala přívětivější pro podnikání.

„Máme vše, co potřebujeme, abychom uspěli: Máme skvělé zahraniční šampiony, kteří si vybrali Francii, jako je Novo Nordisk, a skvělé tradiční francouzské šampiony,“ řekl Macron.

Šílenství kolem léků, podporované celebritami a podnikateli včetně Elona Muska, proměnilo Novo Nordisk v nejhodnotnější evropskou společnost, což letos poslalo její akcie nahoru asi o polovinu. Akcie ve čtvrtek v Kodani vzrostly o 1 %.

Začátkem tohoto měsíce výrobce léků představil plán investovat více než 6 miliard dolarů do výstavby výrobního závodu o rozloze 170 000 metrů čtverečních v Dánsku.

Společnost Novo Nordisk se potýkala s nedostatkem přípravků Ozempic a Wegovy, přičemž někteří pacienti s cukrovkou měli potíže s léčbou.

Oba léky obsahují stejnou účinnou látku, semaglutid, který napodobuje působení střevního hormonu a vyvolává pocit sytosti.

Málo zemí

Bylo prokázáno, že Wegovy pomáhá uživatelům shodit v průměru asi 15 % tělesné hmotnosti a nedávné studie také prokázaly přínosy pro srdce. Novo Nordisk zatím zavedlo lék pouze v několika zemích. Přístup ve Francii byl nejprve omezen na morbidně obézní pacienty s jiným rizikovým faktorem, jako jsou srdeční choroby nebo spánková apnoe, a léčba tam nebyla oficiálně zahájena.

Macron na začátku tohoto roku představil řadu opatření k oživení francouzského průmyslu, včetně rozšířeného využívání daňových úlev pro investice a zefektivnění postupů při otevírání nových továren.

Macronův poradce neodpověděl na otázku, zda investice zahrnuje veřejné dotace.

Čtvrteční zpráva přichází navíc k investici ve výši 130 milionů eur do rozšíření kapacity v Chartres, kterou společnost Novo Nordisk oznámila v lednu. Závod v současné době zaměstnává více než 1 500 lidí a vyrábí inzulín, který používá více než osm milionů pacientů po celém světě.

zdroj: www.bloomberg.com

Sdílet

Další zprávy

Stáhněte si e-booky ZDARMA!

ZDARMA

Nejčtenější

Chci zaslat e-booky na můj email

Registrace

Osobní schůzka