fbpx

Zprávy

Ropa roste díky předběžné dohodě o dluhu USA; Čína, Fed v centru pozornosti

Ceny ropy v pondělí v asijském obchodování vzrostly, když američtí zákonodárci oznámili, že dosáhli předběžné dohody o zvýšení dluhového stropu, a nyní se pozornost soustředí na klíčové údaje z Číny, které tento týden poskytnou informace o největším světovém dovozci ropy.

Přední demokratičtí a republikánští zákonodárci o víkendu uvedli, že dosáhli předběžné rozpočtové dohody, která má odvrátit potenciální neschopnost splácet dluh, což by mohlo mít neblahé důsledky pro světovou ekonomiku.

O dohodě se nyní bude hlasovat v Kongresu, než bude schválena jako zákon. Někteří členové sněmovny však vyjádřili s dohodou nespokojenost a pohrozili, že ji zablokují.

Přesto dohoda pomáhá zmírnit některé obavy z hrozící platební neschopnosti USA poté, co týdny intenzivních jednání udržovaly ropné trhy v napětí. Vyhlídka na platební neschopnost souvisela s obavami, že zhoršující se ekonomické podmínky letos sníží poptávku po ropě.

Futures na ropu Brent vzrostly o 0,8 % na 77,56 USD za barel, zatímco futures na ropu West Texas Intermediate vzrostly do 21:24 SELČ (01:24 SEČ) o 0,9 % na 73,33 USD za barel. Ropu podpořila také vyhlídka na zvýšenou poptávku po pohonných hmotách v USA díky vzpomínkovému víkendu, který obvykle předznamenává začátek letní sezóny plné cestování.

Tento týden se nyní pozornost soustředí na klíčové údaje o výrobní aktivitě a aktivitě ve službách z Číny, které by měly vnést více světla do oživení v největším světovém dovozci ropy. Známky zpomalení čínské poptávky po ropě otřásaly trhy s ropou po celý květen a přivedly je na cestu k pátému měsíci ztrát v řadě.

Trhy s ropou zůstaly v napětí kvůli silnému dolaru, který se v pondělí ustálil kolem dvouměsíčního maxima vůči koši měn. Silnější než očekávané údaje indexu výdajů na osobní spotřebu – preferovaného ukazatele inflace Federálního rezervního systému – způsobily, že trhy začaly počítat s dalším zvýšením úrokových sazeb centrální bankou v červnu, což podpořilo dolar.

Silný dolar obvykle brzdí poptávku po ropě tím, že zdražuje ropu pro mezinárodní kupce. Tento trend omezil v uplynulém měsíci jakékoli výraznější zisky cen ropy.

Ceny futures na Fed Fund ukazují, že trhy se nyní staví k téměř 65% šanci, že Fed v nadcházejícím měsíci zvýší sazby o 25 bazických bodů. To spolu s řadou jestřábích komentářů představitelů Fedu předznamenává zpřísnění měnových podmínek v USA, což negativně ovlivňuje hospodářskou aktivitu.

Ceny ropy se za celý rok stále obchodují přibližně o 5 % níže v důsledku obav, že se ekonomické podmínky ještě letos zhorší a sníží poptávku po ropě.

Sdílet

Další zprávy

Stáhněte si e-booky ZDARMA!

ZDARMA

Nejčtenější

Chci zaslat e-booky na můj email

Registrace

Osobní schůzka