fbpx

Zprávy

Bidenova a McCarthyho hrbolatá cesta k dohodě o dluhovém stropu

WASHINGTON (Reuters) – Když se Kevin McCarthy na začátku letošního roku snažil získat dostatek hlasů od vlastních republikánů, aby se stal předsedou Sněmovny reprezentantů, demokratický prezident Joe Biden označil vleklou ságu za národní trapas a pak se trochu pobavil.

„Mám pro vás dobrou zprávu,“ řekl Biden a po projevu v Kentucky hravě ukázal na reportéra. „Právě vás zvolili předsedou parlamentu.“

Během měsíců napjatých výměn názorů ohledně dluhového stropu USA si McCarthy na Bidena také trochu rýpl. Když tvrdil, že by se s ním Biden měl v březnu sejít, aby s ním projednal své požadavky na zrušení dluhového stropu, McCarthy si dělal legraci z pokročilého věku osmdesátiletého prezidenta.

„Přinesl bych mu do Bílého domu oběd. Udělal bych mu měkké jídlo, pokud by si to přál. Na tom nezáleží. Cokoli, abychom se setkali,“ řekl McCarthy novinářům.

V posledních několika týdnech však oba muži přestali se shazováním a dali dohromady dohodu, která nyní povede ke kongresovému hlasování o pozastavení dluhového stropu USA a zabránění platební neschopnosti, která by zemi způsobila ekonomickou spoušť.

Stejně jako dohoda, kterou uzavřeli, ani vztah, který oba muži vytvořili, nevypadá hezky, ale zdá se, že se jim podařilo splnit úkol.
„Myslím, že se mnou jednal v dobré víře,“ řekl Biden v neděli o McCarthym. „Dodržel své slovo. Řekl, co udělá. Udělal to, co řekl, že udělá.“

Dohoda omezuje federální výdaje a nutí více chudých lidí pracovat pro potravinovou pomoc, což jsou ústupky, které demokraté nesnášejí. Zachovává však také velkou část Bidenova zákona o snížení inflace a odsouvá další spor o dluhový strop na rok 2025, což republikáni nesnášejí.

PODIVNÁ POLITICKÁ SPOLEČENSTVÍ
Biden, bývalý veterán a senátor za stát Delaware, hovoří o dobách, kdy se obě strany často spojovaly při řešení naléhavých problémů, a v rámci širších pokusů o nové uspořádání země tlačí své kolegy demokraty k hledání dohod napříč stranami.

Ačkoli původně vyzýval ke zvýšení dluhového stropu bez vyjednávání, nakonec přistoupil na kompromisy.
McCarthy, 58letý Kaliforňan, je představitelem bojovného stylu republikánské politiky, který zapustil kořeny s „Tea Party“ a rozkvetl za bývalého prezidenta Donalda Trumpa.

Prošel stranickými řadami, kde prosazoval snížení daní pro firmy a omezení vládních výdajů, a nyní předsedá neukázněné Republikánské straně, v níž mu radikální zákonodárci vyhrožují, že ho vyženou z funkce předsedy, pokud nezaujme tvrdý postoj vůči Bílému domu.

Po prvním setkání v Bílém domě 1. února optimistický McCarthy předpověděl, že s Bidenem najdou společnou řeč a brzy se znovu setkají. Místo toho následovala tříměsíční patová situace.
Biden odmítal vyjednávat, protože Bílý dům sázel na to, že investoři a podnikatelské skupiny přesvědčí republikány, aby ustoupili od své hrozby přivést Spojené státy do platební neschopnosti.

McCarthy i Biden se v té době vzájemně obviňovali z ohrožení americké ekonomiky. McCarthy si stěžoval na vlastní izolaci od Bílého domu.

„Nikdy se mi nestalo, že by mě někdo z Bílého domu oslovil. Nezavolal mi ani jeden člověk z administrativy. Volal jsem jim já,“ řekl předseda Sněmovny reprezentantů novinářům na březnovém výjezdním zasedání republikánů.

Dokonce i poté, co jednání konečně začala vážně, McCarthy líčil prezidenta jako zajatce „socialistů“, kteří chtějí neplnit své závazky.

„Raději se stane prvním prezidentem v historii, který nesplácí dluh, než aby riskoval, že naštve radikální socialisty, kteří právě teď rozhodují za demokraty,“ napsal McCarthy minulý týden na Twitteru.

Jeho tón se však změnil, když se obě strany minulý týden přiblížily k dohodě, a vyjádřil respekt vyjednavačům Bílého domu: „Jsou to vysoce inteligentní a vysoce respektovaní lidé na obou stranách. Znají svou práci, znají svou práci, znají čísla.“

Republikán ze Sněmovny reprezentantů Patrick McHenry, klíčový vyjednavač při jednáních, poznamenal, že Biden a McCarthy jsou „dva Irové, kteří nepijí“, ale našli způsob, jak spolupracovat.

„To, co jsem včera viděl v Oválné pracovně, byla ochota se vzájemně upřímně angažovat – vyjádřit neshody, naslouchat,“ řekl McHenry po jednom ze setkání minulý týden.

Bidenovi asistenti tvrdí, že vztah mezi Bidenem a McCarthym je do značné míry srdečný a věcný a že Biden uznává, že předseda parlamentu má v rukou boj, když předsedá různým frakcím v Republikánské straně.

SPOJENÍ MEZI TRUMPEM A PELOSIOVOU

Jejich vztahu možná nepomáhá ani to, že oba muži měli velmi blízko k předchůdci toho druhého.

Biden zbožňoval bývalou demokratickou předsedkyni Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou, ženu, „o níž si myslím, že bude považována za největšího předsedu Sněmovny reprezentantů v dějinách této země,“ řekl 7. února ve svém projevu o stavu Unie.

McCarthy byl nadšeným příznivcem Bidenova předchůdce, republikána Donalda Trumpa, a v době, kdy byl Trump prezidentem, často létal letadlem Air Force One.

Byl mezi 147 republikány, kteří hlasovali pro zrušení Bidenova vítězství ve volbách v roce 2020 kvůli Trumpovým tvrzením o volebním podvodu, ačkoli nakonec uznal Bidena za legitimního prezidenta.

Kritizoval Trumpa za to, že během útoku na americký Kapitol 6. ledna 2021 neudržel na uzdě své vlastní příznivce, ale zůstává s ním v kontaktu.

zdroj: www.investing.com

Sdílet

Další zprávy

Stáhněte si e-booky ZDARMA!

ZDARMA

Nejčtenější

Chci zaslat e-booky na můj email

Registrace

Osobní schůzka