fbpx

Zprávy

Nejhorší srpen za sedm let. Akcie v Evropě i USA nenavázaly na červencovou rally

Prakticky všechny světově významné akciové burzy zakončily poslední srpnový obchodní den poklesem. A završily tak vývoj posledních dní. Mezi investory totiž roste nervozita kvůli blížícím se zasedáním centrálních bank, které vyhlásily nekompromisní postup proti neutuchající inflaci.

Akciím v Evropě ani Spojených státech se nepodařilo navázat na poměrně úspěšný červenec a zakončily srpnové obchodování slabší než na začátku měsíce. Letošní srpen byl dokonce nejhorším na akciových trzích za posledních sedm let.

Evropské akcie navíc dopadly podstatně hůře než ty americké. Zatímco klíčové indexy burzy v New Yorku byly na konci srpna přibližně o procento slabší než na začátku, evropské trhy poklesly přibližně o pět procent. Naproti tomu investoři do asijských akcií mají nepatrný důvod k radosti. Tamní trhy totiž během srpna mírně posílily, nejčastěji byl přírůstek mírně nad jedním procentem.

Investoři totiž začali brát vážně odhodlání centrálních bank v Evropě i Spojených státech nesmlouvavě bojovat se stále zvyšující se meziroční mírou inflace. Z jednání centrálních bankéřů během minulého víkendu ve městě Jackson Hole ve státě Wyoming totiž vyplývá, že úrokové sazby na nejbližších měnověpolitických zasedáních půjdou ještě výrazně nahoru.

Jak z Evropské centrální banky, tak z Federálního rezervního systému zaznívají stále častěji hlasy, že zkrotit inflaci je jasná priorita, která dostane přednost i za cenu vstupu hospodářství do recese. Ta může podle centrálních bankéřů být stále poměrně mělká a krátká. Inflace se však musí začít řešit hned, jinak pozdější náklady budou mnohem vyšší.


Mikolajczak,
Reuters

Sdílet

Další zprávy

Stáhněte si e-booky ZDARMA!

ZDARMA

Nejčtenější

Chci zaslat e-booky na můj email

Registrace

Osobní schůzka