fbpx

Zprávy

Evropské akciové indexy oslabují. Před zasedáním Fedu panuje zvýšená obezřetnost 

Očekává se, že evropské akciové trhy otevřou v pondělí mírným poklesem, přičemž obchodní aktivita bude pravděpodobně omezená, neboť ve Spojeném království je svátek a čeká nás týdenní série zasedání centrálních bank, včetně Federálního rezervního systému. 

Investoři budou zřejmě více opatrní, především před dvoudenním zasedáním Fedu, které začíná v úterý a na kterém se očekává další navýšení úrokových sazeb až o 75 bazických bodů. 

Vzhledem k neústupnosti americké inflace zůstává možnost překvapivého zvýšení sazeb ze strany Fedu o 100 bazických bodů, což pravděpodobně omezí pohyby před středečním oficiálním oznámením. 

Ztráty však budou pravděpodobně minimální, jelikož sentimentu v Evropě pomohla zpráva, že Čínská lidová banka snížila repo sazbu, a rovněž posílila hotovostní přísuny do ekonomiky. 

Ve čtvrtek zasedá Bank of England, jejíž jednání se po úmrtí královny Alžběty II. o týden opozdilo, přičemž se očekává, že zvýší úrokové sazby o dalších 50 bazických bodů. K tomu dojde před pátečním vyhlášením rozpočtu novým kancléřem státní pokladny Kwasim Kwartengem. 

Ve čtvrtek bude rušný den, neboť zasedají také Švýcarská národní banka, Bank of Japan a norská centrální banka. 

V pondělí je přehled ekonomických údajů z velké části neúplný, ale první údaje o evropské hospodářské aktivitě za září budou zveřejněny v pátek, kdy budou publikovány výsledky indexu PMI z eurozóny a Spojeného království. 

Index PMI za eurozónu se již dva měsíce pohybuje pod hranicí 50, která odděluje kontrakci od expanze, a riziko recese v eurozóně dosáhlo nejvyšší úrovně od července 2020. 

Ekonomové oslovení agenturou Bloomberg nyní odhadují možnost dvou po sobě jdoucích čtvrtletí poklesu v následujících 12 měsících na 80 %, zatímco v předchozím průzkumu to bylo 60 %. 


Zdroj: investing.com  

Sdílet

Další zprávy

Stáhněte si e-booky ZDARMA!

ZDARMA

Nejčtenější

Chci zaslat e-booky na můj email

Registrace

Osobní schůzka