fbpx

Zprávy

Akcie za sebou mají „krvavý“ týden. Připravte se na kolísání, upozorňují experti

Akciové trhy budou v nejbližších týdnech podléhat dopadům měnové politiky centrálních bank, zejména Fedu. A také očekáváním, která se v této souvislosti vytvoří. Dá se totiž očekávat, že měnová politika bude v těchto dnech mnohem více kopírovat vývoj aktuální inflace než její střednědobý výhled.

Investoři by se měli připravit na větší volatilitu akciových trhů. Myslí si to experti jako Tim Courtney, hlavní investiční stratég společnosti Exencial Wealth Advisors. „Nemyslím si, že se nezbytně (Fed) snaží snížit inflaci skrze zničení cen akcií a dluhopisů, ale má to ten efekt,“ uvedl Courtney v rozhovoru pro expertní web Marketwatch.com.

Upozornil, že americké akcie za poslední týden dramaticky propadly, když index S&P 500 ztratily téměř pět procent a technologický Nasdaq dokonce 5,5 procenta. Investoři do svých kalkulací zahrnuli zvýšená očekávání růstu základních úrokových sazeb americké centrální banky.

Zatímco před zveřejněním inflačních čísel za srpen se očekávalo zvýšení o 0,5 až 0,75 procentního bodu, nyní se stále častěji skloňuje zvýšení i o celý procentní bod.

Akciové trhy budou v následujících týdnech a možná i měsících mnohem citlivější na jakákoli data, která se budou týkat vývoje cenové hladiny. Je totiž zjevné, že Fed bude mnohem více reagovat na aktuální vývoj inflace než na její střednědobý výhled.

Nejen Fed, ale prakticky všechny centrální banky ve standardních tržních ekonomikách, v současné době bojují o zmírnění inflačních očekávání. A tak se budou snažit investory na základě aktuální inflace přesvědčit, že extrémní růst cen nebudou tolerovat.

„Je obtížné odhadnout, jak razantně se Fed bude snažit dostat inflaci pod kontrolu. Jedna věc je ale jistá: aby to mělo efekt, bude to muset vyvolat větší ztrátu na akciích a dluhopisech, než se dosud předpokládalo,“ uvedl pro Marketwatch.com William Dudley, bývalý prezident newyorské pobočky Fedu.


Zdroj: Wang – Marketwatch.com

Sdílet

Další zprávy

Stáhněte si e-booky ZDARMA!

ZDARMA

Nejčtenější

Chci zaslat e-booky na můj email

Registrace

Osobní schůzka