fbpx

Zprávy

Evropské akcie rostou; německý Ifo roste, bankovní důvěra se zlepšuje

Evropské akciové trhy v pondělí posílily a po prudkém výprodeji na konci minulého týdne se zotavily, když se po nedávných otřesech v bankovním sektoru regionu dostavil určitý klid.

V 04:05 SEČ (08:05 SEČ) se německý index DAX obchodoval o 0,7 % výše, francouzský CAC 40 stoupl o 0,6 % a britský FTSE 100 vzrostl o 0,6 %.

Globální bankovní sektor s úlevou přivítal pondělní zprávu, že First Citizens BancShares (NASDAQ:FCNCA) souhlasila s převzetím vkladů a úvěrů Silicon Valley Bank, a přidal se tak ke zlepšenému sentimentu způsobenému tím, že prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeová v pátek sdělila představitelům Evropské unie, že bankovní sektor eurozóny zůstává zdravý.

Akcie Deutsche Bank (ETR:DBKGn) v pondělí vzrostly o více než 2 % a odrazily se od pátečních prudkých ztrát, když náklady na ochranu proti nesplacení jejích dluhopisů prudce vzrostly, zatímco akcie UBS (SIX:UBSG), která minulý týden v rámci záchranné transakce převzala švýcarského konkurenta Credit Suisse, přidaly 0,5 %.

Menší regionální banky ve Spojených státech přitom zůstávají pod tlakem, neboť vklady v malých bankách v týdnu do 15. března klesly o 120 miliard USD, zatímco půjčky vyskočily na 253 miliard USD.

Šéf Bundesbanky Joachim Nagel by měl promluvit v pondělí, zatímco německý index podnikatelského klimatu IFO se v březnu zlepšil na 93,3 bodu z 91,1 bodu v předchozím měsíci, což naznačuje zlepšující se úroveň důvěry podniků v největší ekonomice eurozóny.

Z dalších podnikových zpráv vzrostly akcie společnosti Novartis (SIX:NOVN) o více než 5 % poté, co švýcarský výrobce léčiv obdržel pozitivní zprávy ze studie svého léku na rakovinu prsu Kisqali.

Ropa se v pondělí stabilizovala a pohybovala se těsně nad patnáctiměsíčním minimem, protože obchodníci hledají nové podněty z probíhající bankovní krize vzhledem k významu, který bankovní sektor hraje v celosvětovém obchodu s ropou.

Do 04:05 SELČ se futures kontrakty na americkou ropu obchodovaly o 0,9 % výše na 69,88 USD za barel, zatímco kontrakt na ropu Brent stoupl o 0,8 % na 75,20 USD.

Oba ropné benchmarky si minulý týden připsaly přibližně 3 % a zotavily se tak po téměř 13% propadu v předchozím týdnu, což byl jejich největší týdenní pokles za poslední měsíce, kvůli obavám, že nepořádek v bankovním sektoru spolu s agresivním zvyšováním sazeb Fedu povede k recesi v USA.

Kromě toho futures na zlato klesly o 0,6 % na 1 990,20 USD/unci, zatímco měnový pár EUR/USD se obchodoval o 0,1 % výše na 1,0766.

zdroj: www.investing.com

Sdílet

Další zprávy

Stáhněte si e-booky ZDARMA!

ZDARMA

Nejčtenější

Chci zaslat e-booky na můj email

Registrace

Osobní schůzka