fbpx

Zprávy

Pfizer má na obzoru další trhák, ale to není vše. Tato dividendová akcie by vám mohla vydělávat celý život.

Pokud plánujete žít dlouho z dividend, musíte investovat do společností, které jsou (přinejmenším) stejně odolné jako vy. A zatímco většina podniků má problém udržet si konkurenceschopnost v dlouhém časovém horizontu, existuje přinejmenším jeden, o kterém jste už pravděpodobně slyšeli, že tomu bude jinak.

Pfizer (PFE) je skvělou volbou pro dividendové investory s velkou trpělivostí a touhou po mírné stabilitě. Zde je jen několik důvodů, proč má tento farmaceutický gigant na to, aby vám vyplácel dividendu každé čtvrtletí po celý život.

Za poslední rok Pfizer ( PFE ) provedl řadu akvizic, dokonce v jednu chvíli oznámil, že plánuje zůstat „velmi aktivní v uzavírání obchodů“. Výrobce léků právě tento slib ve velkém naplnil.

13. března společnost Pfizer oznámila plánovanou senzační akvizici specialisty na rakovinu Seagen ( SGEN ) za masivních 43 miliard dolarů v hotovosti. Tento krok, jehož dokončení se očekává koncem roku nebo začátkem roku 2024, pravděpodobně zlepší vyhlídky společnosti Pfizer a je to pouze poslední z řady důležitých a úspěšných strategických rozhodnutí, která vedení společnosti učinilo.

Pojďme se podívat na některé z těchto kroků, včetně tohoto nejnovějšího, abychom viděli, jak výrobce léků zlepšil své vyhlídky. 

Spin-off, který urychlil růst tržeb

Společnost Pfizer měla dříve generickou lékovou jednotku s názvem Upjohn, kterou se rozhodla oddělit v roce 2020. Upjohn se spojil se společností tehdy známou jako Mylan, lídrem na trhu s generickými léky, a nový subjekt se stal známým jako Viatris . Proč to byl pro Pfizer dobrý krok? Přestože Upjohn přidal do podnikání společnosti diverzitu, stal se brzdou jejího růstu v nejvyšší a spodní linii.

Mnoho produktů, které nabízela, už nějakou dobu ztrácelo prodejnost. Přidaná rozmanitost již nestála za nižší výnosy z jednotky a je faktem, že řízení většího podniku je těžší. Zbavení se této divize umožnilo menšímu Pfizeru soustředit se více na svou výkonnější biofarmaceutickou jednotku, dělat rychlejší rozhodnutí a zaznamenávat silnější růst tržeb.

Homerun na trhu s koronaviry 

Společnost Pfizer se také prozíravě rozhodla vstoupit do závodu o vývoj vakcíny proti koronavirům na začátku roku 2020, a to navázáním partnerství se společností BioNTech, která již vytvořila potenciálního kandidáta. Pro společnost velikosti Pfizeru to byl krok s nízkým rizikem a vysokým ziskem. Díky tomu, že společnost Pfizer disponovala podstatně větší hotovostí než menší BioNTech a mnoho dalších biotechnologických firem v závodě, mohla výrazně urychlit vývoj svého kandidáta.

A i kdyby toto úsilí nepřineslo úspěch, byla by investice pro farmaceutického giganta relativně malá. Naštěstí bylo úsilí společnosti Pfizer nesmírně úspěšné. Společnost se stala lídrem na trhu s vakcínami proti koronavirům. Nebyla to však jen náhoda. Společnost Pfizer to dokázala i tím, že vyvinula a uvedla na trh Paxlovid, vedoucí lék proti COVID-19. Výrobce léků v posledních dvou letech díky své práci v této oblasti zaznamenal impozantní tržby.

Celkové tržby společnosti Pfizer v roce 2022 ve výši 100,3 miliardy dolarů byly pro farmaceutickou společnost rekordní a právě to jí umožnilo pokračovat v akviziční horečce, včetně nejnovější dohody se společností Seagen.

Akvizice společnosti Seagen pomůže Pfizeru  rozšířit nabídku v oblasti onkologie . Společnost Seagen přináší čtyři léky proti rakovině, které jí pomohly vygenerovat v loňském roce celkové příjmy ve výši zhruba 2 miliard USD, což představuje meziroční nárůst o 24,6 %. Společnost Pfizer se však stejně tak zajímá o připravované produkty společnosti Seagen. Generální ředitel Albert Bourla k akvizici řekl toto: „Nekupujeme zlatá vejce. Kupujeme husu, která snáší zlatá vejce.“

Společnost Pfizer odhaduje, že do roku 2030 bude mít Seagen výnosy očištěné o rizika ve výši více než 10 miliard dolarů, včetně 2 miliard dolarů ze současných projektů. Poté společnost očekává výrazný růst. Začátkem letošního roku společnost Pfizer předpokládala, že do roku 2030 zaznamená příjmy z nekoronavirů ve výši 70 až 84 miliard USD, zatímco loni to bylo jen 43,6 miliardy USD.

Po připojení společnosti Seagen bude výrobce léků do konce desetiletí rychle zvyšovat svůj nejvyšší obrat. Díky několika katalyzátorům, které jsou na cestě, se však investoři mohou u společnosti Pfizer těšit na ještě více. Výrobce léků se chystá v příštích 18 měsících uvést na trh 19 nových produktů. Společnost obvykle uvádí na trh jeden nebo dva nové produkty ročně, takže je to řádově více, než je obvyklé.

Je možné, že společnost Pfizer čeká více akvizic, protože bude pokračovat ve využívání kapitálu, který získala díky práci na koronavirech. Nejdůležitější je, že její vedení stále přijímá zásadní strategická rozhodnutí, která zlepšují vyhlídky společnosti. Vedoucí tým společnosti je jedním z nejdůležitějších faktorů jejího dlouhodobého úspěchu.

Proto by investoři měli od společnosti Pfizer v budoucnu očekávat další důležité kroky, a to je také důvod, proč jsou dnes akcie společnosti vhodným nákupem.

zdroj: www.fool.com

Sdílet

Další zprávy

Stáhněte si e-booky ZDARMA!

ZDARMA

Nejčtenější

Chci zaslat e-booky na můj email

Registrace

Osobní schůzka