fbpx

Zprávy

Americký dolar posiluje. Trhy počítají s výrazným zvýšením úrokových sazeb ze strany Fedu 

V pondělí americký dolar vůči hlavním světovým měnám posílil a obchodoval se v omezeném rozsahu.  Série zasedání centrálních bank v čele s Federálním rezervním systémem, který tento týden zřejmě zvýší úrokové sazby o dalších 75 bazických bodů. 

Objem obchodů byl celkově nízký, neboť trhy v Londýně a Tokiu byly kvůli státním svátkům zavřené. Světové akciové trhy však zůstaly v napjatém rozpoložení. Dolar si udržel svůj pevný trend vzhledem k očekáváním, že Fed bude až do příštího roku pokračovat v agresivním režimu, s cílem omezit přetrvávající inflaci. 

Podle odhadů agentury Refinitiv je tu 81% pravděpodobnost, že dojde ke zvýšení sazeb o 75 bazických bodů v průběhu tohoto týdne, a zároveň 19% pravděpodobnost, že na závěr dvoudenního zasedání Fedu dojde ke zvýšení sazeb až o 100 bazických bodů.  

Dolarový index DXY, který porovnává dolar se šesti srovnatelnými měnami, vzrostl o 0,1 % na 109,62, což není daleko od dvacetiletého maxima 110,79, kterého dosáhl 7. září. Od začátku roku vzrostl dolarový index o 14,7 % a dosáhl tak nejvyššího procentuálního zisku za posledních 38 let. 

Říká se, že trend je vaším přítelem až do okamžiku, kdy dojde k ohybu na samotném konci. „Dolar to poměrně dobře vystihuje,“ prohlásil Amo Sahota, výkonný ředitel poradenské společnosti Klarity FX.  

Tento obchodní týden je rovněž zaplněn státními svátky, které by mohly snížit celkovou likviditu a způsobit prudší cenové pohyby. Kromě toho v pondělí má přestávku Japonsko a Velká Británie, ve čtvrtek Austrálie a v pátek opět Japonsko. 

Obecně se očekává, že Bank of Japan bude na svém středečním a čtvrtečním zasedání pokračovat v masivních stimulačních opatřeních a zachová svou mimořádně uvolněnou politiku.  

Zlom v rámci japonské měnové politiky však může nastat dříve, než se dosud předpokládalo, neboť centrální banka nedávno upustila od slova „dočasný“ při popisu zvýšené inflace. 


Zdroj: tradingview.com 

Sdílet

Další zprávy

Stáhněte si e-booky ZDARMA!

ZDARMA

Nejčtenější

Chci zaslat e-booky na můj email

Registrace

Osobní schůzka