fbpx

Zprávy

Zlato ztrácí dech, měď oslabuje a Fed posiluje dolar 

Ceny zlata kapitulovaly z posledních výnosů, zatímco měď ve čtvrtek prohloubila ztráty poté, co Fed zvýšil úrokové sazby, čímž posílil dolar a výrazně oslabil trhy s drahými kovy. 

Po zasedání Fedu, ceny kovů zpočátku vykazovaly určitou odolnost a odrazily se od svého dvouletého minima, neboť investoři považovali tyto kovy za silně přeprodané. Od té doby většina těchto zisků kapitulovala a obchodovala se v rovnoměrném až nízkém pásmu.  

Zlato kleslo o 0,3 % na 1 669,56 USD za unci, zatímco kontrakty na zlato mírně klesly na 1 674,45 USD za unci. Ve středu oba finanční instrumenty vzrostly přibližně o 0,5 %. 

Trhy s kovy vykazovaly podobnou míru volatility jako většina investičních aktiv poté, co Fed podle očekávání zvýšil úrokové sazby o 75 bazických bodů.

Centrální banka se vyjádřila k budoucímu vývoji sazeb jestřábím tónem, což potvrdilo očekávání, že sazby v USA skončí na konci roku výrazně nad 4 %.  

Předseda Fedu Jerome Powell uvedl, že banka musí přijmout agresivnější opatření v boji proti prudce rostoucí inflaci a je připravena v důsledku toho vyvinout určitý tlak na ekonomiku a trh práce. 

Powellovy komentáře posunuly hodnotu dolaru o 1 % na nové dvacetileté maximum, což zatlačilo na ceny většiny kovů. Kontrakty na stříbro a platinu ztratily 0,1 %, resp. 0,4 %.  

Ceny zlata se propadly z maximálních hodnot dosažených v prvních dnech rusko-ukrajinského konfliktu, neboť rostoucí úrokové sazby v USA posílily dolar a odklonily kapitál od tohoto zlatavého kovu.

Zlato navíc přišlo o status bezpečného investičního přístavu, když oslabilo navzdory narůstajícím obavám z blížící se recese.  

Sentiment vůči mědi se ve středu dále zhoršil poté, co generální ředitel významného těžaře Rio Tinto (NYSE: RIO) varoval, že ceny tohoto kovu budou krátkodobě oslabovat v důsledku rostoucí inflace a narušení dodavatelského řetězce. 

Měď se rovněž potýká s oslabujícím hospodářským růstem v Číně, která je největším dovozcem mědi na světě.

Přesto ceny mědi v nedávné době částečně ovlivnila stávka v chilském dole Escondida, který je největším měděným dolem na světě. Očekává se, že tato událost nakonec povede k omezení nabídky mědi. 


Zdroj: investing.com  

Sdílet

Další zprávy

Stáhněte si e-booky ZDARMA!

ZDARMA

Nejčtenější

Chci zaslat e-booky na můj email

Registrace

Osobní schůzka