fbpx

Zprávy

Zlato atakuje devítiměsíční maximum. Pomáhá mu víra v pomalejší růst úrokových sazeb

Cena zlata se blíží k hranici 1950 dolarů za trojskou unci. Tak vysoko se zlato obchodovalo naposledy ve druhé polovině loňského dubna. Od té doby tržní hodnota drahého kovu setrvala klesala. Obrat trendu nastal na počátku listopadu, od kterého jsme svědky naopak setrvalého zhodnocování. Velkou roli v tom hraje očekávaný vývoj měnové politiky klíčových centrálních bank světa.

Tržní hodnota zlata atakuje devítiměsíční maximum. Cena trojské unce se blíží hranici, kde se naposled ocitla loni na jaře.

V posledním roce se cena zlata vyšplhala nejvýše krátce po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Začátkem března se trojská unce obchodovala přibližně za 2050 dolarů.

Od té doby se ale hodnota zlata propadla až pod úroveň 1650 dolarů za trojskou unci. To bylo na přelomu října a listopadu, kdy nastal zásadní obrat.

Zatímco v prvních 10 měsících loňského roku cenu zlata tlačilo dolů očekávání, že centrální banky (zejména Fed, ECB a Bank of England) začnou razantně zvyšovat své úrokové sazby.

Od listopadu pomalu, ale jistě začíná mezi investory převládat přesvědčení, že měnová politika v boji proti inflaci zvolní.

Mohou za to poslední údaje o inflaci v USA a eurozóně, které naznačují, že tempo růstu cenové hladiny kulminovalo.

A to navzdory původním očekáváním. To vede centrální bankéře k úvahám, že další zvyšování sazeb už nebude tak razantní jako doposud.

Investoři to vnímají jako signál pro nákup zlata coby osvědčeného protiinflačního štítu.

Podle analytiků navíc zlato překonalo dosavadní psychologickou hranici 1920 dolarů za trojskou unci, což může značit, že jeho cena půjde ještě výše.


Zdroj: Sarkar (Reuters)

Sdílet

Další zprávy

Stáhněte si e-booky ZDARMA!

ZDARMA

Nejčtenější

Chci zaslat e-booky na můj email

Registrace

Osobní schůzka