fbpx

Zprávy

To nejtěžší Evropu teprve čeká. Naplnit plynové zásobníky na příští zimu bez dodávek z Ruska

Dodávky ruského zemního plynu do Evropské unie přes plynovod Nord Stream přestaly proudit na konci srpna. Podle Evropské komise je nutné do konce příštího listopadu naplnit plynové zásobníky znovu nejméně na 90 procent, aby i příští topná sezóna byla zvládnutelná. Plnění zásobníků však bude sedmadvacítku stát téměř 60 miliard eur, odhaduje agentura Reuters.

Do konce letošního listopadu se zemím Evropské unie podařilo naplnit jejich zásobníky na zemní plyn v průměru z 96 procent. Sedmadvacítka se tak stihla na letošní topnou sezónu připravit i s určitou rezervou.

Zároveň se podařilo nemalou část zemního plynu ušetřit, což ještě zlepšilo výchozí situaci už pro topnou sezónu 2023/2024.

Právě na tom, kolik plynu Evropská unie spotřebuje letos, bude do značné míry záviset i to, jak se jí podaří se předzásobit před příští zimou.

Mimo jiné i proto, že sedmadvacítka se nejspíše bude muset obejít bez dodávek zemního plynu z Ruska, které v minulosti pokrývalo až 40 procent unijní spotřeby.

Že se ruský podíl v současné době smrskl jen asi na osm procent, může být zavádějící. Evropská unie totiž nezačínala své zásobníky plnit od nuly a zcela bez ruského plynu.

Šéf Mezinárodní agentury pro energii (IEA) nedávno varoval, že Evropské unii může v příštím roce chybět až 30 miliard metrů krychlových plynu, což představuje skoro sedm procent spotřeby roku 2021.

V příštím roce se dá navíc očekávat, že naplno propukne závod mezi Evropskou unií a zbytkem světa (zejména Číny) o dodávky zkapalněného zemního plynu.

A tak se může nakrásně přihodit, že plyn získá ten, kdo dá víc. I proto Evropská unie rozhodla o pohyblivém cenovém stropu na zemní plyn.

A to právě z obav, že dodavatelé by sedmadvacítce nemuseli být ochotni dodat ani kubík, pokud by světová cena plynu byla výrazně nad stanoveným stropem.

Evropské unii hraje do karet, že čínská ekonomika nejspíše neporoste tak rychle, jak se čekalo, a tím bude tlumena i její poptávka po plynu.

Přesto analytici agentury Reuters odhadují, že náklady na naplnění plynových zásobníků se v EU vyšplhají na 58 miliard eur.


Zdroj: Twidale, Rasha, Chow – Reuters

Sdílet

Další zprávy

Stáhněte si e-booky ZDARMA!

ZDARMA

Nejčtenější

Chci zaslat e-booky na můj email

Registrace

Osobní schůzka