fbpx

Zprávy

Schodek státního rozpočtu přesáhl 230 miliard korun. Na stole je i návrh na příští rok

Stát od ledna do konce srpna letošního roku hospodařil se schodkem 231,1 miliardy korun. Deficit je meziročně o téměř 67 miliard korun nižší. Státu pomohl hlavně vyšší výběr DPH a také pokles výdajů v souvislosti s ukončením vládních podpůrných programů, vynakládaných během pandemie koronaviru. Vyplývá to za aktuální zprávy ministerstva financí.

Deficit rozpočtu se v srpnu oproti červenci prohloubil o necelých 40 miliard korun. Celkové příjmy stouply o 8,1 a celkové výdaje jen o 0,8 procenta. Daňové výnosy byly letos asi o 15 procent vyšší, růst výdajů byl způsoben především mimořádnou valorizací důchodů, navýšením dávek na bydleni a v hmotné nouzi či jednorázový příspěvek na dítě či humanitární pomoc.

Ministerstvo financí rovněž připravilo návrh státního rozpočtu na příští rok. Schodek by neměl být vyšší než 270 miliard korun. „Státní rozpočet se musí popasovat s nárůstem cen ve formě pomoci občanům a firmám a zvýšenými výdaji na posílení obranyschopnosti země a zajištění dodávek energií.

Současně ale nechceme rezignovat na návrat k fiskální disciplíně,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). V předběžném pracovním návrhu státního rozpočtu na příští rok ministerstvo financí počítalo se schodkem 295 miliard korun.

V dalších letech by měl rozpočtový deficit i nadále klesat. Podle ministerských plánů až na 230 miliard v roce 2025. Pro letošní rok je plánován deficit maximálně do výše 330 miliard korun. Rozpočet byl však aktualizován, neboť původní návrh počítal jen s 280 miliardami, jež by chyběly.


MFČR

Sdílet

Další zprávy

Stáhněte si e-booky ZDARMA!

ZDARMA

Nejčtenější

Chci zaslat e-booky na můj email

Registrace

Osobní schůzka