fbpx

Zprávy

Ropa prudce zdražuje. Země OPEC odmítají, že by diskutovaly o zvýšení její těžby

Cena ropy se v uplynulém týdnu vyvíjí doslova jako na horské dráze. Ještě před týdnem se barel ropy Brent obchodoval téměř za 96 dolarů, aby se po pár dnech cena propadla až k 82 dolarům. V úterý začalo černé zlato opět zdražovat pod vlivem informací, že země OPEC neuvažují o zvýšení těžby ropy.

Saúdská Arábie, Kuvajt nebo Irák odmítají informace o tom, že by země skupiny OPEC+ (OPEC, Rusko a další státy bývalého SSSR) vedly diskuse o zvýšení těžby ropy. Naopak se zdá, že těžba černého zlata se bude spíše zmenšovat, jelikož OPEC+ vyhlíží globální ekonomickou recesi.

Světový trh s ropou v posledních dnech vykazuje značnou nestabilitu. Zatímco před týdnem se černé zlato obchodovalo téměř za 96 dolarů za barel, začátkem tohoto týdne se cena propadla na dohled 82 dolarů. V úterý už se opět navracela k 90 dolarové hranici.

Informace o diskuzích o zvýšení těžby ropy až o 500 tisíc dolarů denně se objevily v souvislosti s blížícím se zasedáním skupiny OPEC+, která se má sejít počátkem prosince. Jenže zástupci jednotlivých zemí jeden po druhém začali vyvracet, že by se nějaké takové debaty vůbec vedly.

„Ropa umazává své ztráty. Jakmile Saúdská Arábie odmítla, že se diskutuje o zvýšení těžby ropy, připojili se i další spojenci v rámci OPEC a skupina jako celek ropu výrazně na trhu podpořila,“ uvedl pro agenturu Reuters analytik společnosti Avatrade Naeem Aslam.

Nakolik se jednalo o fámy, nebo země OPEC+ mezi s sebou skutečně o navýšení těžby jednají, tedy vyjde najevo až 4. nebo 5. prosince, kdy skupina OPEC+ zasedá.


Zdroj: Edward, El Dahan – Reuters

Sdílet

Další zprávy

Stáhněte si e-booky ZDARMA!

ZDARMA

Nejčtenější

Chci zaslat e-booky na můj email

Registrace

Osobní schůzka