fbpx

Zprávy

Proč mají na energetické krizi vydělat jen firmy z oboru? Chytrým investováním si můžete pomoci i vy

Vysoké ceny elektřiny vyráběných z fosilních zdrojů vedly k nárůstu zisku firem, které tuto elektřinu produkují. Současně došlo k renesanci investic do obnovitelných zdrojů energie, zejména pak do fotovoltaických elektráren. Řada domácností si začala pořizovat solární panely na střechy svých domů. Jednak s cílem snížit svůj účet za energie, jednak zvýšit svou energetickou bezpečnost.

Energetická krize částečně způsobena přílišným tlakem na zelenou transformaci a vystupňována ruskou vojenskou agresí na Ukrajině vede ke změně chování nejen evropských domácností nebo firem.

Hitem loňského roku se staly fotovoltaické elektrárny, ať už v podobě malých lokálních instalací na obytné či kancelářské budovy, ale i renesance velkých fotovoltaických parků.

Není divu, že akcioví investoři vycítili svou šanci a začali ve velkém nakupovat akcie společností, které se na solárním boomu podílejí či ještě podílet budou.

Mezi takové patří americký výrobce fotovoltaických panelů, společnost First Solar. Její akcie se na newyorské burze ještě na začátku loňského července obchodovaly za přibližně 70 dolarů.

Jejich aktuální tržní cena se blíží 180 dolarům. Během pouhého půl roku se hypotetická investice do akcií First Solar zhodnotila o přibližně 154 procent.

Pokud jste nestihli do této společnosti investovat loni v létě, nemusí to být důvod k truchlení. Někteří odborníci jsou přesvědčeni, že loňský rok byl teprve začátkem boomu, který by měl pokračovat i letos.

Společnost First Solar totiž bude těžit z takzvaného Zákona pro redukci inflace, který americký Kongres schválil právě v loňském roce.

Součástí zákona je i balík v objemu téměř 400 miliard dolarů, které mají jít na podporu investic do čistých energetických zdrojů.

A fotovoltaické elektrárny jsou jedním z nich, navíc mají obrovský potenciál.

Společnost First Solar navíc patří k předním producentům fotovoltaických článků v USA a své výrobní závody má také v Německu nebo Malajsii. A další investice do zvýšení výrobních kapacit mají přijít.


Zdroj: Tenebruso, Hoium, Vena (The Motley Fool)

Sdílet

Další zprávy

Stáhněte si e-booky ZDARMA!

ZDARMA

Nejčtenější

Chci zaslat e-booky na můj email

Registrace

Osobní schůzka