fbpx

Zprávy

Přijde letos Santa Claus rally? Tradiční akciový finiš na konci roku utlumí obavy ze stagflace

Konec kalendářního roku bývá obvykle sledován z jediného důvodu: Santa Claus rally. Zda se dostaví i letos, není zcela jasné. Někteří analytici připouští, že sice konec roku může být na akciích silný, avšak „dárky“ si investoři otevřou až po Vánocích.

Období mezi Dnem díkůvzdání a koncem roku bývá historicky velmi „býčí“. Letošní konec kalendářního roku je však velmi specifický a dá se říci, že se tak děje poprvé po čtyřiceti letech.

Od začátku 80. let minulého století totiž světová, ani americká ekonomika nečelila tak vysokému riziku stagflace jako letos.

A právě proto si investoři i experti kladou otázku, zda tradiční akciový finiš na konci roku ustojí fundamenty, které hovoří jasně proti.

„Složitou částí ve stagflačním scénáři bude pro investory zmatek ohledně toho, kam vlastně investovat,“ uvedl pro portál Marketwatch.com Mark Neumann, zakladatel atlantské investiční společnosti Constrained Capital.

Jason Draho, šéf oddělení alokace aktiv v UBS Global Wealth Management upozornil, že poslední měsíc se akcie vydaly proti tržním trendům, které převládaly po většinu letošního roku.

„Částečně je to způsobeno obavami investorů, že promeškají možné zisky z rally ve zbývající části tohoto roku,“ řekl portálu Marketwatch.com. Poměrně optimistický je Sam Stovall, hlavní investiční stratég společnosti CFRA Research.

„Sezónnost se projeví určitým růstem akcií s výhledem na konec roku. A já myslím, že investoři očekávají, že Fed zvýší sazby jen o půl procentního bodu teď v prosinci, a také vydá prohlášení, které už nebude tak jestřábí,“ řekl portálu Marketwatch.com.


Zdroj: Lou Chen, Marketwatch.com

Sdílet

Další zprávy

Stáhněte si e-booky ZDARMA!

ZDARMA

Nejčtenější

Chci zaslat e-booky na můj email

Registrace

Osobní schůzka