fbpx

Zprávy

Jaký bude osud banky Bank of America na konci roku 2023? 

Lze konstatovat, že Bank of America (BAC 3,39 %), druhá největší banka v USA podle objemu aktiv, je zcela odlišnou bankou, než jakou byla po velké recesi, kdy akcie klesly pod 4 dolary. Výkonný ředitel Brian Moynihan odvedl vynikající práci při transformaci banky a vybudoval zní odolnější subjekt s výrazně vyšší ziskovostí. 

Ke konci roku 2021 se akcie Bank of America obchodovaly za nejvyšší cenu od roku 2007, a to za více než 49 USD za akcii, i přesto, že se jednalo o období, kdy se většina akcií obchodovala za vyšší valuace. Od té doby akcie klesly zpět na zhruba 34 dolarů za akcii. Pojďme se nyní podívat na to, kde by se Bank of America mohla ocitnout na konci roku 2023, tedy za méně než půl roku.    


Příchod výraznějších tržeb 

Dobrou zprávou je, že vyšší výnosy jsou takřka na dosah. Bank of America je jedním z největších subjektů profitujících z růstu úrokových sazeb, které Federální rezervní systém v letošním roce prudce navýšil a v průběhu roku v tom bude pravděpodobně pokračovat. 

Existuje zde sice riziko, že v nejbližší době dojde k recesi, která by mohla snížit růst úvěrů, nebo dokonce přimět FED ke snížení úrokových sazeb, ale divize investičního bankovnictví Bank of America nyní operuje na velmi omezené bázi, což by mohlo vést k jejímu oživení. 

Wall Street očividně vnímá vývoj pozitivně. Analytici v průměru odhadují, že banka letos vydělá 3,20 USD na akcii a v roce 2023 se dostane na úroveň 3,76 USD na akcii. Je obtížné posoudit, jaký druh recese tito analytici do svých modelů započítávají, nicméně Bank of America by mohla v roce 2023 dosáhnout zisku 4 USD na akcii, pokud se ekonomika vyvaruje hospodářské recesi. 


Budování kapitálu bude představovat překážku 

Každá banka musí mít stanovenou výši disponibilního kapitálu, aby byla schopná se připravit na neočekávané finanční ztráty z úvěrů a obchodování v případě nepříznivého ekonomického scénáře. Nedávné zátěžové testy Fedu vedly k tomu, že řada velkých bank má vyšší regulatorní kapitálové požadavky, přestože všech 33 bank, které prošly zátěžovými testy, jimi prošlo. 

Bank of America tak nyní bude muset navýšit kapitál, aby ke konci letošního roku splnila nové nároky, a vedení očekává dokonce vyšší regulatorní požadavky v roce 2024 kvůli mimořádnému příplatku za to, že je celosvětově významnou bankovní institucí. 

Změny a zvyšující se regulatorní kapitálové standardy nejsou pro banky od dob velké recese ničím novým, ale obecně lze tvrdit, že Bank of America bude mít kvůli budování vlastního majetku méně rezervních prostředků, aby mohla provádět zpětný odkup akcií ve stejné míře, jako by tomu bylo dříve. 

Vedení předpokládá, že nějaký ten volný prostor bude, ale pravděpodobně nebude takový, jako v minulosti. Pravidla a požadavky týkající se kapitálu se však u největších bank mění tak často, že příští rok touto dobou může nastat zcela jiná situace. 


Kde se budou akcie obchodovat na konci roku 2023? 

Pokud se americká ekonomika vyhne recesi a Bank of America dokáže dosáhnout zhruba 4 USD zisku na akcii, pak je možné, že je zde výrazný předpoklad dalšího vzestupu. Banky rovněž obchodují ve vztahu ke své hmotné účetní hodnotě neboli čistému jmění. Od roku 2016 se Bank of America obchodovala na úrovni od pouhých 90 % své hmotné účetní hodnoty až po zhruba 215 %. 

Většinou se však obchoduje kolem 160 % hmotné účetní hodnoty. Vyšší valuace ve výši alespoň 170 % je objektivně přiměřená, neboť akcie od roku 2016 prožily více času se zvýšeným oceněním, vzhledem k tomu, jak moc se její podnikání zlepšilo a jak bude těžit z rostoucích sazeb. 

Při patnáctinásobném násobku zisků tak Bank of America dosahuje cílové hodnoty 60 USD na akcii. Při 170 % poměru ceny k hmotné účetní hodnotě to dává cílovou cenu zhruba 36 USD na základě současné hmotné účetní hodnoty na akcii ve výši 21,13 USD. 

Mohla by se také obchodovat za vyšší valuaci, pokud úrokové sazby zůstanou na přijatelné úrovni a recese nezmaří růst úvěrů a výrazně nezvýší úvěrové náklady. Mezitím 60 dolarů na akcii může představovat ambiciózní částku, pokud například Fed příští rok sníží sazby a 4 dolary na akcii nebudou po roce 2023 udržitelné. 


Bram Berkowitz  
The Motley Fool  

Sdílet

Další zprávy

Stáhněte si e-booky ZDARMA!

ZDARMA

Nejčtenější

Chci zaslat e-booky na můj email

Registrace

Osobní schůzka