fbpx

Zprávy

Evropské akcie vzrostly; Credit Suisse při otevření vyskočila o 33 % díky zprávě o podpoře centrální banky

Akcie Credit Suisse (SIX:CSGN) ve čtvrtek při otevření burzy v Curychu vyskočily o více než 30 % poté, co si problémový věřitel zajistil od Švýcarské národní banky podporu ve výši 50 miliard franků.

Do 4:15 SELČ (8:15 SEČ) akcie Credit Suisse v Curychu vzrostly o 33 % na 2,25 CHF (1 CHF = 1,0811 USD).
Tento pohyb zvrátil středeční rekordní pokles akcií, kdy Saudi National Bank (TADAWUL:1180), její největší akcionář, oznámila, že nevloží žádný další kapitál.
Předseda Saudi National Bank Ammar Al Khudairy později své komentáře odvolal a pro CNBC uvedl, že „vše je v pořádku. Nemyslím si, že budou potřebovat další kapitál.“
V nočním prohlášení SNB a regulátor FINMA ujistily, že Credit Suisse splňuje všechny požadované standardy pro kapitál a likviditu, které se vztahují na systémově významné banky.
Uvedly, že v důsledku toho nehrozí Credit Suisse žádné riziko nákazy v důsledku výkyvů v americkém bankovním systému, kde během jednoho týdne zkolabovaly tři menší věřitelské instituce.

Credit Suisse také uvedla, že kromě kryté půjčky ve výši 50 miliard CHF odkoupí až 2,5 miliardy USD a 500 milionů EUR (1 EUR = 1,0622 USD) dluhopisů vydaných různými provozními společnostmi. Ty byly v posledních dnech agresivně prodávány a obchodují se s výrazným diskontem vůči nominální hodnotě. Jejich zpětný odkup za současný nevýhodný kurz a následné vyřazení dluhopisů přinese bance okamžitý zisk a zlepší její kapitálovou pozici.

Credit Suisse začátkem tohoto měsíce uvedla, že v prvním čtvrtletí letošního roku očekává ztrátu jak ve své investiční bance, tak v klíčové divizi správy majetku, protože urychluje důkladnou restrukturalizaci. Za poslední dva roky ztratila přibližně 9 miliard USD, čímž vymazala veškeré zisky dosažené v předchozím desetiletí.
Švýcarská banka je globálními regulátory dlouhodobě označována za jednu ze světově systémově významných bank, takzvanou G-SIB. To znamená, že musí držet více kapitálu a likvidnějších aktiv než instituce jako Silicon Valley Bank, Signature Bank nebo Silvergate Capital, které zkrachovaly minulý týden.
Na konci čtvrtého čtvrtletí činil její ukazatel základního kapitálu tier 1 – referenční ukazatel finanční síly – 14,4 %, zatímco ukazatel krytí likvidity dosahoval 144 %. LCR má zajistit, aby banky vydržely alespoň jeden měsíc abnormálně vysokých odlivů. Krytá úvěrová facilita dohodnutá s SNB přes noc podle některých odhadů zvýší její LCR na přibližně 200 %.

Sdílet

Další zprávy

Stáhněte si e-booky ZDARMA!

ZDARMA

Nejčtenější

Chci zaslat e-booky na můj email

Registrace

Osobní schůzka