fbpx

Zprávy

České zásobníky plynu jsou zaplněny z 80 procent, EU se shodla na pravidlech úspor

Ministři členských zemí Evropské unie, kteří zodpovídají za oblast energetiky, dojednali pravidla pro navrhované úspory zemního plynu. Ty mají být zprvu dobrovolné, součástí plánu je však i možnost vyhlášení plynové nouze, v níž budou úspory povinné.

„Evropská unie je jednotná a solidární. Dnešní dohoda jasně ukazuje, že se členské země rázně postaví jakékoli snaze Ruska rozdělit EU použitím dodávek energie jako zbraně,“ uvedl český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN), který jednání s unijními kolegy poprvé předsedal.

Členské země sedmadvacítky se zavázaly snížit v období od začátku letošního srpna do konce března příštího roku spotřebu plynu proti průměru z posledních pěti let o 15 procent. O výjimky si budou moci zažádat například země, které nejsou propojeny s unijní plynárenskou infrastrukturou nebo jejich napojení není dostatečné. Mohou si je vyjednat i státy, které mají dostatečné zásoby plynu na zimu nebo jsou na plynu závislá jejich kritická průmyslová odvětví.

Česká republika by měla nadcházející topnou sezónu přečkat bez větších potíží. Zásobníky zemního plynu v Česku jsou totiž zaplněny z 80 procent, což je na úrovni minimálního požadavku Bruselu. „Jsme na historickém maximu. Pracujeme na tom, abychom byli na zimu připraveni co nejlépe,“ napsal předseda české vlády Petr Fiala (ODS) na Twitter.

Obavy z nedostatku plynu se vystupňovaly po plánovaném odstavení plynovodu Nord Stream 1, kdy nebyla výjimkou očekávání, se po 10denní údržbě potrubí znovu nerozběhne. Nord Stream 1 sice navázal na předchozí dodávky, ovšem už ve středu má přijít snížení dodávaného plynu, a to asi na 20 procent kapacity. Důvodem je podle Gazpromu údržba turbíny.


Zdroj: ČTK

Sdílet

Další zprávy

Stáhněte si e-booky ZDARMA!

ZDARMA

Nejčtenější

Chci zaslat e-booky na můj email

Registrace

Osobní schůzka