fbpx

Zprávy

Cena ropy klesá a historie napovídá, na které energetické akcie vsadit i v těchto časech

Když zlevňují energetické komodity, zpravidla to není dobrá zpráva pro akcie společností, které se zabývají jejich těžbou. Jenže to nemusí platit vždy. Historie naznačuje, že v některých případech akcie energetických firem rostou, i když cena ropy padá. Týká se to následující pětice amerických ropných společností.

Ceny ropy Brent testuje odolnost hranice 80 dolarů za barel. To severoamerická ropa WTI už se obchoduje dokonce pod ní, když se její cena na konci minulého týdne dostala na 79,80 dolaru za barel.

Jen krátce před koncem listopadu se ropa WTI obchodovala dokonce za méně než 75 dolarů za barel.

Takto lacině bylo možné ropu WTI koupit naposledy přibližně před rokem. A ukázalo se, že když černé zlato zamířilo dolů, akcie pouhé pětice amerických těžařských společností dokázaly zpevnit.

Jedná se o společnosti EQT, Devon Energy, Chevron, Par Pacific Holdings a Dorian LPG.

Analytici portálu Barrons.com se podívali na vývoj cen akcií těchto firem během listopadu a prosince loňského roku. Jde právě o období, kdy se cena ropy WTI propadla pod 80 dolarovou hranici.

Ukázalo se, že během posledních dvou měsíců loňského roku nejvíce posílily akcie společnosti EQT, a to o 5,8 procenta.

S necelými pěti procenty následovaly akcie Devon Energy a nejmenší přírůstek hodnoty zaznamenaly akcie Dorian LPG, a to o necelá dvě procenta.

Otázkou je, na kolik se může loňská historie zopakovat. Akcie těžařských firem totiž během uplynulého roku značně posílily, často o nezanedbatelné desítky procent.

A s ohledem na rizika pro globální hospodářský růst vyplývající z vysoké inflace je nejisté, zda lze spoléhat na prosté opakování stejného příběhu. Okolnosti jsou totiž značně jiné než před rokem.


Zdroj: Salzman, Barrons.com

Sdílet

Další zprávy

Stáhněte si e-booky ZDARMA!

ZDARMA

Nejčtenější

Chci zaslat e-booky na můj email

Registrace

Osobní schůzka