fbpx

Zprávy

Americká centrální banka znovu razantně zakročila proti inflaci. Zvýšila základní úrokovou sazbu

Inflace zůstává stále na velmi vysoké úrovni. Ekonomika trpí nesouladem poptávky a nabídky, vysokými cenami potravin a energií a působí na ni širší cenové tlaky. Tak členové Federálního výboru pro operace na volném trhu vysvětlili zvýšení základní úrokové sazby o 0,75 procentního bodu.

Federální rezervní systém opět rázně zakročil proti inflaci, která se v USA drží na nejvyšší úrovni od roku 1981. Jeho Federální výbor pro operace na volném trhu jednomyslně odhlasoval zvýšení základní úrokové sazby o 0,75 procentního bodu na 2,25 až 2,5 procenta.

„Inflace zůstává zvýšená v důsledku nerovnováhy mezi poptávkou a nabídkou, které mají vazbu na pandemii, v důsledku vyšších cen potravin a energií a širších cenových tlaků,“ uvedl Federální výbor pro operace na volném trhu (FOMC), který v rámci americké centrální banky rozhoduje o nastavení úrokových sazeb. Zvýšení o tři čtvrtiny procentního bodu je v souladu s očekáváním expertů a finančních trhů.

Základní úroková sazba je nyní na úrovni, kterou většina členů vedení Federálního rezervního systému považuje za neutrální z hlediska působení měnové politiky na ekonomiku. Nicméně vzhledem k okolnostem lze prováděnou politiku považovat za silně restriktivní, neboť jejím cílem je brzdit poptávku a navrátit americké hospodářství zpět do rovnováhy.

To se na základě některých makroekonomických indikátorů začíná podle Fedu dařit. Nicméně americký trh práce zůstává zatím stále robustní, což tlumení inflačních tlaků bude ještě nějakou dobu brzdit, myslí si členové Fedu.


Federalreserve.gov
Schneider, Saphir: Reuters

Sdílet

Další zprávy

Stáhněte si e-booky ZDARMA!

ZDARMA

Nejčtenější

Chci zaslat e-booky na můj email

Registrace

Osobní schůzka