fbpx

Zprávy

Zlato se udržuje kolem devítiměsíčního maxima, zájem se upíná k datům z USA

Zlato ve středu otočilo kurz a posílilo, neboť dolar oslabil a investoři bedlivě sledovali řadu očekávaných ekonomických údajů z USA, které by mohly ovlivnit měnověpolitické zasedání Fedu během příštího týdne.

„Určitá korekce ceny a vybírání zisků ze strany obchodníků jsou příčinou dnešního mírného poklesu ceny zlata, který lze považovat za příznivý,“ uvedl Jim Wyckoff, hlavní analytik společnosti Kitco Metals.

Ceny zlata v úterý vzrostly na devítiměsíční maximum, neboť obavy z globální recese a naděje na mírnější zvyšování úrokových sazeb ze strany americké centrální banky podpořily jeho atraktivitu.

Ve čtvrtek se budou zveřejňovat předběžné žádosti o podporu v nezaměstnanosti, prodeje nových domů a dodávky zboží dlouhodobé spotřeby.

Obchodníci odhadují, že základní úroková sazba dosáhne v červnu úrovně 4,91 %, přestože tvůrci politiky Fedu opakovaně podpořili zvýšení sazeb nad 5 %.

Nižší úrokové sazby bývají pro zlato příznivé, protože snižují příležitostné náklady držby nerentabilního aktiva.

„Růst zlata byl vyvolán změnou sentimentu ohledně toho, jak rychle Fed přeruší zvyšování sazeb,“ uvedl v komentáři Rupert Rowling, analytik ze společnosti Kinesis Money.

Na jiných komoditních trzích stříbro vzrostlo o 0,6 % na 23,81 USD za unci, platina oslabila o 1,5 % na 1 041,63 USD, zatímco palladium kleslo o 2,7 % na 1 696,50 USD.


Zdroj: Investing.com

Sdílet

Další zprávy

Stáhněte si e-booky ZDARMA!

ZDARMA

Nejčtenější

Chci zaslat e-booky na můj email

Registrace

Osobní schůzka