fbpx

Zprávy

Výrobce luxusních sportovních vozů Porsche míří na burzu. Zájem investorů je prý obrovský

Na přelomu září a října má dojít k jednomu z největších vstupů na burzu, jaký za posledních několik let zažila nějaká evropská společnost. Stane se jí německá automobilka Porsche, která investorům nabídne část svých akcií. Výrobce vozidel, který je součástí koncernu Volkswagen, hlásí z jejich strany obří zájem. Získané peníze chce VW použít pro transformaci směrem k elektromobilitě a na rozvoj softwaru.

Přesné datum takzvané primární veřejné nabídky (IPO) zatím není známo. Záležet bude mimo jiné na podmínkách kapitálového trhu. Automobilka Porsche však na svém webu uvedla, že IPO může proběhnout na konci září nebo začátku října letošního roku.

Na burzu však nezamíří všechny akcie společnosti. Porsche jich chce nabídnout 12,5 procenta z celkového počtu. Má se jednat o takzvané preferenční akcie, které majiteli mimo jiné garantují přednostní právo výplatu podílu na zisku v podobě dividendy. Majitel těchto akcií však nebude mít právo hlasovat na valné hromadě automobilky.

Zatím také není jasné, za jakou upisovací cenu akcie na burzu vstoupí. Podle agentury Bloomberg by trh mohl společnost ohodnotit na 70 až 85 miliard eur, na trh by se tak dostaly akcie v hodnotě 8,75 až 10,6 miliardy eur. Automobilka Porsche se bude obchodovat na prime standard trhu akciové burzy ve Frankfurtu nad Mohanem.

O akcie je prý nyní už velký zájem ze strany institucionálních i soukromých investorů. Akcie Porsche chce koupit například Norges Bank Investment Management, Qatar Investment Authority nebo zakladatel značky Red Bull, miliardář Dietrich Mateschitz.

Investoři zřejmě vědí, proč o akcie Porsche mají takový zájem. Automobilka totiž v prvním letošním pololetí zvýšila své tržby meziročně o 8,5 procenta na 17,92 miliardy euro a provozní zisk o čtvrtinu na téměř 3,5 miliardy eur.

Přestože akcie jsou obecně jedno z nejrizikovějších aktiv, automobilka Porsche je etablovanou společností, která si navíc uvědomila, že musí investovat do své zelené transformace. Z dlouhodobého hlediska tak lze investici do jejích akcií považovat za vhodnou.


-red-

Sdílet

Další zprávy

Stáhněte si e-booky ZDARMA!

ZDARMA

Nejčtenější

Chci zaslat e-booky na můj email

Registrace

Osobní schůzka