fbpx

Zprávy

Vesmírné závody miliardářů: Branson chce trumfnout Bezose a akcie Virgin Galactic letí vzhůru

Britský miliardář Richard Branson se do vesmíru vydá 11. července. Oznámila to společnost Virgin Galactic, která spadá do Bransonova byznysového impéria a která sedmdesátiletého podnikatele do kosmu vypraví.

Richarda Bransona vynese za hranici zemské atmosféry loď VSS Unity, která je poháněná suborbitálním raketovým pohonem třídy SpaceShipTwo. Pokud let proběhne úspěšně, bude to znamenat začátek zcela nové éry cestování do kosmu. Prakticky by šlo o počátek komerčních letů do vesmíru.

„Virgin Galactic je předvojem nového komerčního vesmírného průmyslu, který má otevřít prostor lidstvu a navždy změnit svět,“ uvedl Branson v prohlášení doprovázejícím oznámení Virgin Galactic. Loď VSS Unity má dosud na kontě 21 testovacích letů a teprve počtvrté ponese na palubě lidskou posádku.

Načasování Bransonova „výletu“ na oběžnou dráhu na 11. července má i jednu mimořádně vtipnou okolnost. Britský miliardář totiž o devět dní předčí nejbohatšího člověka planety Jeffa Bezose, který se do kosmu rovněž chystá. Bezos má ke kosmickým výšinám odstartovat 20. července, a vzhůru ho vynese loď New Shepard společnosti Blue Origin, která patří do portfolia Bezosových firem. Mezi globálními miliardáři se rozeběhly regulérní vesmírné závody.

Investoři zprávu o Bransonově záměru přijali pozitivně. Akcie Virgin Galactic koncem minulého týdne posílily skoro o čtvrtinu. Od počátku roku už dokázaly zpevnit téměř o 100 procent a meziročně přidali více než 165 procent.


Johnson, Reuters
Sheetz, CNBC.com

Sdílet

Další zprávy

Stáhněte si e-booky ZDARMA!

ZDARMA

Nejčtenější

Chci zaslat e-booky na můj email

Registrace

Osobní schůzka