fbpx

Zprávy

Stanjura: Schodek rozpočtu má být pod 330 miliard korun. Výrazně naroste dluhová služba

Plánovaný deficit státního rozpočtu na letošní rok by měl být překročen maximálně o 50 miliard korun. Udržet zápornou bilanci příjmů a výdajů státní kasy pod 330 miliardami je ambice, kterou představil český ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

„Budu se snažit, aby ten schodek byl co nejnižší, a ten deficit byl nižší než 330 miliard korun. Je třeba si uvědomit, že z každých deseti miliard korun nového schodku budeme do budoucna platit ročně 500 milionů korun na úrocích z dluhu,“ uvedl Stanjura v nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi.

Na rok 2023 pak šéf státní kasy plánuje navrhnout státní rozpočet se schodkem do 280 miliard korun. Podle Stanjury je třeba schodky snižovat právě i kvůli rostoucím nákladům na takzvanou dluhovou službu, tedy úroky, které vláda musí ze svého dluhu každý rok hradit. V letošním roce Česko na úrocích ze státního dluhu zaplatí asi 48 miliard korun. V příštím roce to má podle Stanjury být mezi 50 a 60 miliardami, v roce 2025 pak až 80 miliard korun.

Ministerstvo financí nedávno představilo střednědobý výhled státního rozpočtu, v němž je na několik příštích let plánován schodek ve výši necelých 300 miliard korun. Předseda vlády Petr Fiala (ODS) později v Partii na CNN Prima NEWS upřesnil, že jde pouze o návrh, který se bude upravovat směrem dolů. Tedy že rozpočtové schodky budou nižší než v přednastaveném výhledu.

Letos stát ke konci května hospodařil se schodkem ve výši 189,3 miliardy korun. To je o zhruba 65 miliard lepší výsledek než za leden až květen loňského roku. Plnění rozpočtu ke konci června bude ministerstvem financí zveřejněno 1. července.


-red-

Sdílet

Další zprávy

Stáhněte si e-booky ZDARMA!

ZDARMA

Nejčtenější

Chci zaslat e-booky na můj email

Registrace

Osobní schůzka