fbpx

Zprávy

Společnost Hidroelectrica připravuje na červenec 2023 IPO na bukurešťské burze

Fondul Proprietatea hodlá prodat většinu ze svého 19,94% podílu ve státní společnosti Hidroelectrica nebo celý podíl. Společnosti očekávají uvedení akcií na bukurešťskou burzu příští měsíc.

V rámci příprav na burzovní debut se rumunský státní provozovatel vodních elektráren Hidroelectrica rozhodl poskytnout potenciálním novým investorům jasnější představu o cestě, která je čeká. Dohodl se se společností Masdar na investicích do obnovitelných zdrojů prostřednictvím společného podniku, předložil nabídky na projekty zelené energie, začal plánovat závod na výrobu vodíku a oživil několik spících projektů vodních elektráren.

Primární veřejná nabídka akcií na bukurešťské burze je podle posledního oznámení naplánována na příští měsíc. Společnost však nebude navyšovat kapitál – pouze menšinový akcionář, Fondul Proprietatea, hodlá prodat část nebo všechny své podíly. Tento fond, spravovaný společností Franklin Templeton International Services, vlastní 19,94 % podniku.

IPO se uskuteční poté, co rumunský úřad pro finanční dohled schválí prospekt, vyplývá z prohlášení. Akcie společnosti Hidroelectrica mají být zahrnuty do indexu BET. Podle pravidel nebude vláda smět prodat žádnou ze svých akcií nejméně 12 měsíců po vstupu na burzu.

Zajištění návratnosti kapitálu
„Máme dobrou pozici pro pokračování růstového trendu díky jasné strategii zaměřené na provozní efektivitu, diverzifikaci a expanzi podnikání a zajištění návratnosti kapitálu, to vše podpořeno příznivým dlouhodobým sektorovým a makroekonomickým prostředím,“ uvedl generální ředitel Bogdan Badea.

Dozorčí rada slíbila, že bude i nadále rozdělovat 90 až 100 % zisku formou dividend, zatímco zákonné minimum je 50 %. Rovněž uvedla, že bude financovat další investice pomocí dluhopisů a úvěrů.

Společnost Hidroelectrica vykázala v prvním čtvrtletí roku 2022 oproti stejnému období 37% nárůst tržeb na 680 milionů EUR, což se promítlo do nárůstu čistého zisku o 34 % na 351 milionů EUR.

Celé desetiletí příprav
IPO je součástí dohody s Evropskou komisí ohledně přijetí Národního plánu obnovy a odolnosti (NRRP neboli PNRR). Několik vlád a společnost se již deset let neúspěšně snaží zorganizovat vstup na burzu.

Agentura Reuters s odvoláním na anonymní osobu obeznámenou se situací uvedla, že Hidroelectrica chce získat více než 1 miliardu EUR. Společnost Franklin Templeton nedávno ocenila společnost Hidroelectrica na více než 10 miliard USD a uvedla, že vstup na burzu by ji zvýšil o 10 až 15 %.

V posledních pěti letech měla společnost Hidroelectrica v Rumunsku 29% podíl na výrobě elektřiny. Provozuje 209 vodních elektráren o celkové kapacitě 6,3 GW a větrný park Crucea o výkonu 108 MW. Podle zprávy z počátku letošního roku byla tato energetická společnost nejpravděpodobnějším kandidátem na převzetí projektu solární elektrárny o výkonu 1,5 GW na státní půdě, což by z něj učinilo největší projekt v Evropě.

zdroj: https://balkangreenenergynews.com/

Sdílet

Další zprávy

Stáhněte si e-booky ZDARMA!

ZDARMA

Nejčtenější

Chci zaslat e-booky na můj email

Registrace

Osobní schůzka