fbpx

Zprávy

Proč akcie společnosti Stellantis v únoru vzrostly o 15 %

Automobilka uvedla, že se o své štěstí podělí s akcionáři.
Co se stalo?
Akcie společnosti Stellantis v únoru podle údajů společnosti S&P Global Market Intelligence vyskočily o 15,2 % poté, co automobilka ve čtvrtém čtvrtletí zaznamenala 18% skok v tržbách a oznámila, že odkupuje akcie v hodnotě 1,5 miliardy eur, což je při současném kurzu asi 1,6 miliardy dolarů, s úmyslem zrušit akcie.

Očekává se, že program zpětného odkupu bude dokončen do 31. prosince. Stellantisu zbývá 244 milionů akcií ze současného povolení k zpětnému odkupu, což znamená, že má k dispozici dostatek akcií na dokončení zpětného odkupu a také na odkup 99,4 milionu akcií vlastněných jeho čínským partnerem ve společném podniku Dongfeng, který byl povolen loni v červenci.


Zrušením akcií po jejich odkupu pomůže Stellantis zajistit, aby hodnota zbývajících akcií v rukou akcionářů představovala větší část vlastnictví společnosti. Bude to mít také za následek nafouknutí zisku na akcii, protože každý dolar zisku se rozdělí mezi menší počet akcií.

Společnost Stellantis, která vlastní značky Dodge a Jeep, vykázala tržby ve výši 191,2 miliardy USD, neboť prodeje elektromobilů (EV) vzrostly oproti předchozímu roku o 41 % a dosáhly 288 000 kusů. Do konce roku 2024 chce zdvojnásobit počet modelů elektromobilů, které nabízí k prodeji, na 47 a do roku 2030 chce celosvětově prodat 5 milionů elektromobilů.

V reakci na své dobré výsledky Stellantis nejenže odkoupí zpět akcie v hodnotě 1,6 miliardy dolarů, ale také rozdělí akcionářům dividendy ve výši 4,5 miliardy dolarů.

Stellantis také oznámil, že v rámci svých globálních ambicí v oblasti elektromobilů investuje přibližně 150 milionů dolarů do argentinského dolu na měď, který vlastní společnost McEwen Mining, čímž automobilka získá 14,2% podíl v této těžební společnosti.

Stellantis uvádí, že účelem investice bude pomoci zajistit dostatečné dodávky surovin pro rostoucí flotilu elektromobilů a splnit cíl nulové uhlíkové stopy do roku 2038.

Dostupnost surovin potřebných pro všechny elektromobily, které automobilky slíbily, je potenciálně vysokou překážkou, kterou je třeba překonat, protože jen společnost Tesla by spotřebovala veškeré světové zásoby některých surovin, pokud by dosáhla svého vlastního cíle 20 milionů elektromobilů do roku 2027.

zdroj: www.fool.com

Sdílet

Další zprávy

Stáhněte si e-booky ZDARMA!

ZDARMA

Nejčtenější

Chci zaslat e-booky na můj email

Registrace

Osobní schůzka