fbpx

Zprávy

Kryptoměnové trhy potřebují lepší dohled, navrhuje americká šéfka státní kasy

Bývalá guvernérka Federálního rezervního systému a současná ministryně financí Bidenovy administrativy Janet Yellenová je přesvědčena, že pád kryptoměnové burzy FTX je výsledkem nedostatečné regulace trhů s virtuálními mincemi.

Janet Yellenová, která má za sebou působení v čele americké centrální banky, volá o přísnější regulaci kryptoměn.

„Nedávný pád velké kryptoměnové burzy a z toho plynoucí potíže vyústily v demonstraci faktu, že kryptoměnové trhy potřebují efektivnější regulaci a dohled,“ uvedla Yellenová v prohlášení, aniž by burzu FTX přímo jmenovala.

Americká ministryně financí se odkázala na zjištění jejího úřadu, že kryptoměnové trhy obsahují stále výraznější riziko.

A to hlavně kvůli nedostatečné průhlednosti kryptoměn nebo střetu zájmů, které „stály v centru tlaku na kryptoměny, který bylo možné pozorovat v uplynulém týdnu“, dodala Janet Yellenová.

Bývalá guvernérka Fedu volá například pro větší ochraně práv běžných střadatelů, kteří do kryptoměn investují své prostředky.

Další regulace by měly vycházet z pravidel pro běžné finanční trhy, protože podle Yellenové se trhy s kryptoměnami začínají stále více podobat tradičním finančním trhům se standardními aktivy.

Janet Yellenová se rovněž odvolávala na častá varování regulátorů bankovní soustavy, že hrozí riziko, že se nějaký problém týkající se kryptoměn může snadno přenést do běžného finančního systému, čímž kryptoměny do jisté míry ohrožují jeho stabilitu.


Zdroj: Jackson, Nguyen, Reuters

Sdílet

Další zprávy

Stáhněte si e-booky ZDARMA!

ZDARMA

Nejčtenější

Chci zaslat e-booky na můj email

Registrace

Osobní schůzka