fbpx

Zprávy

Konec zero-covid politiky v Číně má svá pozitiva i rizika. Nákaza se totiž rychle šíří

Uvolnění proticovidových opatření v Číně sice může znamenat výrazné oživení tamní ekonomiky, má však i svá rizika. Podle některých odhadů může na covid umírat až 36 tisíc lidí denně a celkový počet obětí v Číně by letos mohl přesáhnout jeden milion.

Nákaza koronavirem se v Číně stále šíří velmi rychle. A další zhoršení může přijít ještě do poloviny února.

Jen mezi 7. lednem a 15. únorem čínská vláda očekává, že se v rámci Číny uskuteční přes dvě miliardy cest.

To mimo jiné znamená, že se do pohybu dají stamiliony Číňanů, kteří se budou potkávat v dopravních prostředcích, na nádražích či na letištích.

Podle britské analytické společnosti Airfinity, která se soustředí na zdravotnickou oblast, bude v příštích týdnech na covid v Číně umírat až 36 tisíc lidí denně.

Celkový počet obětí této nemoci by v nejlidnatější zemi světa mohl letos přesáhnout jeden milion.

Upuštění od zero-covid politiky tak má nejen své přínosy v podobě hospodářského oživení, ale i svá jednoznačná negativa v podobě ztráty lidských životů.

Čínský vicepremiér Liu He v uplynulém týdnu na Světovém ekonomickém fóru v Davosu nicméně ujišťoval, že čínská ekonomika je na cestě k růstu.

Dále, že se otevírá a bude připravena na opětovné plné zapojení do globálního obchodu. Čínské oživení je podle něho rychlejší, než se původně očekávalo.

Podobný optimismus ale nesdílí Joe Käser, šéf společnosti Siemens Energy, který pro agenturu Reuters vyjádřil své obavy z příchodu nového lunárního roku, který se nejspíše změní v takzvanou „super spreader“ událost.

„Špatné zprávy jsou, že bude mnoho obětí. Dobrou zprávou je, že až nákaza poleví, čínská ekonomika by mohla růst mnohem rychleji, což pomůže i Evropě,“ uvedl Käser pro Reuters.


Zdroj: Goh, Nguyen (Reuters)

Sdílet

Další zprávy

Stáhněte si e-booky ZDARMA!

ZDARMA

Nejčtenější

Chci zaslat e-booky na můj email

Registrace

Osobní schůzka