fbpx

Zprávy

Coca-Cola dosáhla ve 4. čtvrtletí dvouciferného růstu tržeb. Hlavní roli hrálo zvýšení cen

Společnost Coca-Cola (NYSE: KO) minulý čtvrtek zveřejněním výsledků za čtvrté čtvrtletí přiblížila rok 2021. Začátkem pandemie v roce 2020, měl prodejce ikonického nápoje problémy, jelikož lidé trávili více času doma, a na většině míst, kde lidé běžně pijí limonády, bylo zavřených.  

Nyní, když se opět zvyšuje spotřeba konzumentů a lidé častěji navštěvují restaurace, kina a obchody, zažívá Coca-Cola opět boom.  


Znovuotevření podniků pomáhá růstu  

Ve čtvrtém kvartálu, které skončilo 31. prosince, vzrostly čisté tržby společnosti Coca-Cola meziročně o 10 % na přibližně 9,5 miliardy dolarů, zatímco zisk na akcii vyskočil o 65 % na 0,56 dolaru na akcii.  

Nárůst vypadá ještě mnohem působivěji, když uvážíme, že čtvrté čtvrtletí mělo o šest dní méně než srovnatelné čtvrtletí roku 2020. Za celý rok 2021 vzrostly tržby o 17 % na 38,7 miliardy dolarů a zisk o 26 % na 2,25 dolaru na akcii. 

Nedávné ukončené čtvrtletí bylo prvním, kdy prodej prostřednictvím kanálů mimo americký trh překročil úroveň roku 2019. Ceny účtované za nápoje Coca-Cola v zahraničí jsou vyšší než ceny, které obchody s potravinami účtují za nápoje určené pro domácí spotřebu. 

Vedení společnosti totiž zdůraznilo, že téměř veškerý růst tržeb ve 4. čtvrtletí byl výsledkem vyšších cen a prodejních kanálů, kde se nápoje prodávají. Spotřebitelé totiž opět chodí častěji ven. 

Coca-Cola zvýšila ceny svých výrobků, aby zohlednila rostoucí inflaci. Vyšší náklady na komodity pravděpodobně setrvají po celý rok 2022 a vedení očekává, že tyto zvýšené náklady budou představovat jednociferný procentní vliv na náklady na prodané zboží.  

Nápojový gigant však udržuje optimismus a věří, že se mu v roce 2022 podaří přenést vyšší náklady na spotřebitele. Optimistický postoj také zastává generální ředitel James Quincey.  

Coca-Cola je celosvětový podnik a obyvatelé některých zemí mohou snížit svou spotřebu, pokud bude razantně zvyšovat ceny. S ohledem na tuto skutečnost vedení společnosti předpovídá přibližný růst tržeb v roce 2022 ve výši 7,5 % a růst zisku na akcii o 9 %. 


Co to může znamenat pro akcionáře?  

Akcie společnosti Coca-Cola vzrostly od roku 2022 přibližně o 2 %. To je výrazně lepší než samotný akciový trh, který klesl o více než 7 %. Investoři očekávají, že prodejce nápojů s dlouhou historií a silnou značkou bude schopen dosahovat dobrých výsledků i v současném ekonomickém prostředí. 

Rostou náklady na všechno, od pracovní síly přes dopravu až po materiál. Pokud se podnikům nepodaří přimět spotřebitele, aby platili vyšší ceny, aniž by snížili spotřebu, zisky se tak sníží.  

Akcionáře však může povzbudit to, že vedení společnosti Coca-Cola přistupuje k cenové rovnici obezřetně a zodpovědně. Nicméně vyvažování bude náročné a investoři by se měli připravit na další úpravy v průběhu roku.  


Parkev Tatevosian 
The Motley Fool  

Sdílet

Další zprávy

Stáhněte si e-booky ZDARMA!

ZDARMA

Nejčtenější

Chci zaslat e-booky na můj email

Registrace

Osobní schůzka