fbpx

Zprávy

Ceny ropy klesají, protože prognóza HDP v Číně je nedostatečná a obavy z Fedu přetrvávají

Ceny ropy v pondělí ustoupily, protože slabší než očekávaná prognóza HDP v Číně snížila optimismus ohledně oživení poptávky po ropě v tomto roce, zatímco trhy se také uklidnily před řadou informací o měnové politice USA v tomto týdnu.

Čínská vláda o víkendu uvedla, že v letošním roce plánuje hospodářský růst ve výši 5 %, zatímco v roce 2022 to bylo 3 %. Prognóza však byla považována za mírnější, než očekávali analytici, přičemž ING poznamenala, že vláda pravděpodobně očekává zpomalení zámořské poptávky po čínském zboží.
Mírný výhled čínské ekonomiky podkopal sázky na to, že oživení v zemi vyžene letos poptávku po ropě na rekordní úroveň, i když údaje z minulého týdne naznačily, že podnikatelská aktivita se po zrušení omezení namířených proti COVID prudce zotavila.

Futures na ropu Brent klesly o 0,9 % na 85,27 USD za barel, zatímco futures na ropu West Texas Intermediate klesly do 20:37 SEČ (01:37 SEČ) o 0,6 % na 79,17 USD za barel.

Ceny ropy se stále držely na silných ziscích z předchozího týdne po lepších než očekávaných čínských ekonomických údajích a změně sázek na vývoj měnové politiky USA v letošním roce.

Tento týden budou zveřejněny údaje o čínské inflaci a obchodu, od nichž se očekává, že poskytnou další náznaky o ekonomickém stavu největšího světového dovozce ropy.
Pozornost se tento týden soustředí také na úterní výpověď předsedy Federálního rezervního systému Jeroma Powella, která by měla vnést více světla do toho, kam by se mohly americké úrokové sazby v letošním roce ubírat.

Silnější než očekávané údaje o inflaci zvýšily obavy z růstu sazeb, což podpořilo dolar a zatížilo trhy s ropou. Prudký obrat ve vývoji dolaru však koncem minulého týdne cenám ropy prospěl.
Po citelných ztrátách v minulém týdnu se v pondělí kurz dolaru ustálil.
Trhy se obávají, že zpomalení ekonomické aktivity způsobené vysokými úrokovými sazbami letos zbrzdí poptávku po ropě. Rostoucí americké úrokové sazby sužovaly trhy s ropou až do roku 2022 a v roce 2023 zatím udržují ceny na nízké úrovni.

Tento týden se pozornost soustředí také na údaje o mzdách mimo zemědělský sektor za únor, které budou zveřejněny v pátek. Jakékoli známky posílení trhu práce dávají Fedu větší ekonomický prostor pro další zvyšování úrokových sazeb.
Očekává se také, že vysoká inflace v Evropě vyvolá jestřábí reakci Evropské centrální banky a zpřísní globální měnové podmínky.

zdroj: www.investing.com

Sdílet

Další zprávy

Stáhněte si e-booky ZDARMA!

ZDARMA

Nejčtenější

Chci zaslat e-booky na můj email

Registrace

Osobní schůzka