fbpx

Zprávy

Cena ropy se po několika dnech klesání vydala vzhůru. Kvůli vzestupu napětí mezi Ruskem a Západem

Barel ropy Brent se během úterního obchodování prodával za cenu kolem 95 dolarů. Trhy tak bezprostředně reagovaly na informaci, že ropovod Družba, jímž Rusko zásobuje ropou zejména střední a východní Evropy, byl zastaven. Ruská raketa totiž zasáhla důležitý transformátor, který zajišťoval napájení jedné z čerpacích stanic ropovodu.

Napětí mezi Ruskem a Západem se opět vystupňovalo. Příčinou je mohutné ostřelování ukrajinských měst a infrastruktury ruskými raketami. Rusko své útoky vůči Ukrajině přitvrdilo poté, co jeho vojska vyklidila město Cherson, které donedávna okupovalo.

Jedna z raket zasáhla transformátor na severu Ukrajina u běloruských hranic, což vyřadilo z provozu ropovod Družba. Tím do Maďarska, České republiky a na Slovensko proudí ruská ropa. Ropovod tak musel být odstraněn, což způsobilo růst ceny ropy na globálních trzích.

Barel ropy Brent se během úterý obchodoval poblíž hranice 95 dolarů, což bylo asi o tři dolary více než pondělní závěrečná cena. Severoamerická ropa WTI rovněž zdražilo, a to téměř na 87 dolarů za barel.

Dá se ale očekávat, že zdražení černého zlata je pouze dočasné. Mezinárodní agentura pro energii (IEA) totiž již poněkolikáté snížila odhad růstu poptávky po ropě pro příští rok.

Vychází přitom z odhadu mezinárodních institucí, které počítají s nižším globálním hospodářským růstem než doposud. Ze střednědobého hlediska by tedy ropa měla spíše zlevňovat.


Zdroj: Chaddar, Kelly – Reuters

Sdílet

Další zprávy

Stáhněte si e-booky ZDARMA!

ZDARMA

Nejčtenější

Chci zaslat e-booky na můj email

Registrace

Osobní schůzka