fbpx

Zprávy

Bankovní rada České národní banky má tři nové členy. Dva z nich již ve vedení ČNB seděli

Ve vedení České národní banky zasednou tři noví členové. Ve středu je na Pražském hradě jmenoval prezident republiky Miloš Zeman. Koruna na obměnu bankovní rady ČNB reagovala posílením vůči euru i dolaru. Trhy se tak zjevně radikálního obratu v měnové politice neobávají.

Od 1. července letošního roku budou v bankovní radě ČNB zasedat tři noví členové. Eva Zamrazilová, Karina Kubelková a Jan Frait. V případě Zamrazilové s Fraitem se však o úplném nováčkovství hovořit nedá. Oba již v bankovní radě v minulosti působili, avšak odsloužili jen jeden ze dvou maximálně možných šestiletých mandátů. Kubelková do bankovní rady přichází zvenčí, doposud totiž pracovala jako analytička Hospodářské komory ČR. Eva Zamrazilová byla zároveň jmenována viceguvernérkou ČNB.

„Jsem si vědom toho, že hlavním úkolem České národní banky je boj proti inflaci. Tento boj byl dosud veden především, ba výlučně, pomocí zvyšování úrokových sazeb. Nechci hodnotit, nakolik byl úspěšný,“ řekl u příležitosti jmenování členů bankovní rady prezident České republiky Miloš Zeman. Narážel tak na to, že základní úrokové sazby ČNB za uplynulý rok stouply z faktické nuly na 5,75 procenta, což je podle Zemana příliš.

Prezident vyjádřil přesvědčení, že ČNB by měla spoléhat také jiné protiinflační nástroje, které prý dosud nebyly tak hojně využívány. „Mám tím na mysli kursové operace, respektive operace s devizovými rezervami. To už ovšem bude záležet na rozhodnutí od prvního července opět sedmičlenné bankovní rady,“ dodal Zeman.

Finanční trhy přijaly jmenování zmíněné trojice vesměs pozitivně. Koruna reagovala posílením vůči euru (o necelého půl procenta) i dolaru (o 0,74 procenta). „Koruna má nyní tendenci spíše mírně posilovat. Trh tedy zatím bezprostředně nečeká, že měnová politika ČNB bude od července více holubičí, než nač do nynějška sázel. Uklidňují jej zejména Zamrazilová a Frait, kteří v bankovní radě už jednou seděli a představují tak kontinuitu,“ uvedl na Twitteru Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Jmenování nových radních ČNB kvitoval také předseda vlády Petr Fiala (ODS). „Oceňuji jmenování těchto tří nových členů bankovní rady. Jde o zkušené odborníky. S Evou Zamrazilovou a Karinou Kubelkovou jsem měl možnost osobně spolupracovat a mohu potvrdit, že se jedná o rozumnou volbu pro nadcházející nelehké období,“ napsal v sms zprávě ČTK.


-red-

Sdílet

Další zprávy

Stáhněte si e-booky ZDARMA!

ZDARMA

Nejčtenější

Chci zaslat e-booky na můj email

Registrace

Osobní schůzka