fbpx

Zprávy

Berkshire Hathaway obměňuje investiční portfolio

Skupina amerického miliardáře Warrena Buffetta oznámila, že se zbavila části akcií v několika farmaceutických společnostech. Současně ale akcie jiných přikoupila. Vyplývá to z údajů, které muselo byznysové impérium sdělit americkým regulátorům na konci června.


Buffettův holding se ve druhém letošním čtvrtletí zbavil akcií farmaceutických společností Biogen, Abbvie, Bristol-Myers Squibb a Merck v souhrnné hodnotě 180 miliard dolarů. Naopak nakoupil akcie za necelých 47 milionů ve společnosti Organon, která se specializuje na výrobu antikoncepce a dalších zdravotnických výrobků pro ženy.

Organon je bývalá společnost farmaceutické skupiny Merck, která se od ní oddělila během prvního letošního pololetí. Vyplývá to z údajů, které Berkshire Hathaway pravidelně sděluje americkým regulátorům.

Skupina Berkshire Hathaway je v dosavadním průběhu letošního roku čistým prodávajícím majetkových podílů v akciových společnostech. Bilance nákupů a prodejů je 1,1 miliardy dolarů ve prospěch prodejů.

Největšími akciovými investicemi Buffetovy skupiny tak zůstává podíl ve společnosti Apple v hodnotě 124,3 miliardy dolarů a Bank of America za více než 42 miliard dolarů.

Vedle prodejů akcií farmaceutických firem Berkshire Hathaway oznámila redukci podílů ve společnostech Chevron, General Motors, Liberty Global, Marsh & McLennan a US Bancorp. Svoje podíly naopak zvýšila v maloobchodním řetězci Kroger Co, nábytkářském řetězci RH a pojišťovací společnosti Aon Plc.

Berkshire Hathaway se může také pochlubit držením volné hotovosti (nebo jejich ekvivalentů) v hodnotě převyšující 144 miliard dolarů.


Stempel, Reuters

Sdílet

Další zprávy

Stáhněte si e-booky ZDARMA!

ZDARMA

Nejčtenější

Chci zaslat e-booky na můj email

Registrace

Osobní schůzka